atcl@cerba.com

  • Català
  • Spanish


  Contacte : 937 272 233

Detecció de la diabetis gestacional

Entre les setmanes 24 i 28 d’embaràs  

La diabetis és una condició en la qual el nivell de sucre (o glucosa) en la sang, és massa alt.  Pot ocórrer que abans de quedar embarassada ja tinguessis diabetis o bé que  desenvolupis la diabetis gestacional durant l’embaràs.  

Si ja tens diabetis i estàs planejant ser mare, has de comunicar-ho al teu metge abans de quedar embarassada, perquè et controli des de l’inici de l’embaràs.  La dona amb diabetis requereix un control pregestacional específic.

Entre altres aspectes, tens més probabilitats de desenvolupar diabetis gestacional si tens sobrepès, la vas desenvolupar en un embaràs anterior o si tens familiars amb diabetis tipus 2.

Proves per detectar la la diabetis gestacional

La diabetis gestacional es sol diagnosticar en l’última etapa de l’embaràs, entre les setmanes 24 i 28. En aquesta etapa el teu metge sol·licitarà una anàlisi de sang: la prova de la tolerància a la glucosa o Test O’Sullivan.  Per aquesta prova al centre d’extracció et donaran a beure 50 gr. de glucosa i et realitzaran l’extracció de sang al cap d’una hora. No fa falta anar en dejú, sempre i quan el teu metge no et demani els valors de glucosa en dejú. Si els resultats del teu nivell de glucosa en sang sobrepassen el normal, et realitzaran una segona prova.

El Test de Tolerància Oral a la Glucosa (TTOG), es realitza quan el metge ho sol·licita perquè el resultat de la primera prova és patològic. Per a aquesta prova s’ha de seguir la dieta que indiqui el metge o el centre d’extracció, durant els tres dies previs a la presa de mostra de sang. Es pot beure aigua, però no es pot fumar. El dia de la prova et donaran a beure 100 gr. de glucosa i et realitzaran extraccions: als 0′, 60´, 120´, i 180´ minuts.

Amb aquesta segona prova, el teu metge determinarà clarament si tens diabetis gestacional i si és el cas, realitzarà tots els controls i proves addicionals que requereixis fins al moment de donar a llum. Consulta també amb el teu metge, recomanacions i consells posteriors al part.

Sol·licita més informació en els centres d’Apa Laboratoris Clínics.