atcl@cerba.com

  • Català
  • Spanish


  Contacte : 937 272 233

Casos importats del virus Zika: analítica per detectar o descartar la infecció

Només s’han reportat casos “importats”: persones que es van contagiar en altres països on el virus és endèmic (Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia i el Pacífic)

Com es transmet el virus Zika?

Amb la picada d’un mosquit infectat del gènere Aedes albopictus conegut com a “mosquit tigre”.  Els mosquits actuen com a vectors o com a agents de transmissió.  El període d’incubació del virus és de 3 a 12 dies i màxim 15.

Els símptomes més comuns són, durant 2 a 7 dies: malestar general, febre baixa, erupcions cutànies, conjuntivitis, mal de cap, dolors musculars i articulars.  Quan la persona infectada mostra els primers símptomes, pot transmetre la infecció durant uns 7 dies.

Les dones embarassades són el grup d’especial risc: La dona embarassada i infectada amb el virus, pot transmetre-ho al fetus durant la gestació a través de la placenta o en el part, existint el risc que aquest pateixi alteracions o malformacions del sistema nerviós central (com la microcefàlia).

Una altra via possible de contagi és a través del semen d’un home infectat, durant les relacions sexuals i se sospita que també es pot transmetre la infecció per transfusions de sang.

La prova analítica: detectar o descartar la infecció del virus Zika

Els grups prioritaris per a la realització de l’anàlisi són persones que han viatjat a països de risc i presenten símptomes. Entre elles, embarassades que se sospiti han estat exposades a la picada de mosquits infectats.

L’analítica pot realitzar-se de manera privada o bé has de consultar a la teva Mútua si la teva pòlissa la cobreix.  No fa falta cap tipus de preparació prèvia a l’extracció de sang (ni estar en dejú). El termini de lliurament del resultat és de 5 dies laborables.

Davant un resultat positiu s’ha d’acudir al metge.

Com prevenir la infecció?

No existeix cap vacuna contra el virus del Zika.  És important destacar que una persona podria infectar-se i els símptomes podrien passar desapercebuts.  La dona embarassada o que planegi l’embaràs és qui, juntament amb la seva parella i família, ha d’extremar les mesures de prevenció per evitar la picada de mosquits infectats o a través de relacions sexuals.

Recomanacions:

  • Si estàs embarassada, evita viatjar a països amb el risc de contagi.
  • Si planeges quedar embarassada, consulta al teu ginecòleg quant temps has d’esperar després de viatjar a un país amb risc de contagi.
  • Si estàs embarassada i tu o la teva parella han viatjat a aquests països, utilitza preservatiu durant tot l’embaràs i acudeix al teu metge o ginecòleg. Ell us indicarà el protocol d’actuació que correspongui.
  • En cas de dubte o sospita, sol·licita una analítica per detectar si existeix la infecció.
  • Si has viatjat a països amb perill de contagi, evita posar en risc la salut dels altres: mantingues relacions sexuals protegides. Consulta al teu metge quin període de temps has de prendre aquestes mesures preventives.

Recomanacions de la Secretària de Salut Pública, per a viatgers a països de risc

Països i territoris amb transmissió autóctona – European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) 

Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad: Preguntes i respostes sobre la malaltia pel virus Zika

Com a mesura preventiva general i per evitar la cria / proliferació de mosquits transmissors de malalties, hem d’evitar l’estancament d’aigua. Renova cada setmana l’aigua en llocs on es guarda per necessitat i mantingues aquests llocs tapats amb una tela o mosquitera. Controla els llocs on s’acumula aigua: plats de tests, canonades, recipients buits, troncs buits, piscines, basses i estanys.

Sol·licita més informació en els centres d’Apa Laboratoris Clínics.